Vraag een hotelier naar zijn (ondernemers)wensen en je weet meteen: die wil méér gasten kunnen verwelkomen, méér bekendheid genereren en uiteindelijk zal dit moeten leiden tot bedrijfsgroei. Echter, de hotelier weet helaas nog niet altijd hóe hij die wensen en ambities precies – praktisch en operationeel – moet bereiken. Iets met online marketing? Iets met reclame op internet? Best ingewikkeld. De technologische ontwikkelingen gaan immers razendsnel en zijn bijna niet bij te houden. Wat Becurious in Amsterdam betreft, is het dan tijd voor de volgende stap: “Ga in gesprek met de hotelmarketingcoach.”
We zijn op bezoek bij Tim Assenbroek. In 2017 startte hij bij Becurious, het snel groeiende bureau voor digitale marketingstrategieën voor de hotelsector. “Vanaf dag één was het mijn ambitie om de opdrachtgevers effectievere diensten op het gebied van online marketing aan te bieden. Denk niet alleen aan de optimale inrichting van bijvoorbeeld Google Ads en Facebook- en Instagram-advertenties maar ook aan SEO (Search Engine Optimization). Wat de meest effectieve keuze van in te zetten instrumenten is, is uiteraard afhankelijk van het hotel. Elke hotelonderneming heeft zijn eigen doelgroepen, wensen, uitdagingen en positionering. Men weet vaak wel dat SEO goed werkt voor de lange termijn en dat het plaatsen van online advertenties prima is voor de korte termijn, maar het ontbreekt vaak aan kennis – en tijd! – om dat écht goed te doen. Want, hoe richt je een advertentie in? Wat zeg je wel of niet in een blog? Wat communiceer je? Welke woorden gebruik je? Voor welke afbeeldingen kies je? Precies daar ondersteun ik dan bij of ik regel het gewoon. Zo maak ik bijvoorbeeld voor sommige klanten een heel gerichte contentkalender.”
Assenbroek legt uit dat alles begint met het bepalen van de strategische doelen. “Gelukkig liggen die meestal wel redelijk helder op het netvlies,” zegt hij. “Het belangrijkste is om vooral directe reserveringen te genereren. Dus veel minder via de boekingssites, waar je als hotelier commissie aan moet afdragen. In andere woorden: hoe kom je in Google bóven de advertenties van een bedrijf als Booking.com te staan? Ik snap dat hoteliers soms huiverig zijn voor de kosten van online marketing, maar als we hen laten zien dat het rendement heel groot is en dat een investering in online marketing veel lager is dan de commissie die je aan de boekingssites moet afdragen, dan is de keuze snel gemaakt.”
Volgens Assenbroek gaan veel van zijn opdrachtgevers aan de slag met de door het online marketingteam opgestelde content-instructie. “Zo schrijft een opdrachtgever zijn eigen blogposts. Wij controleren deze onder andere op het juiste gebruik van zoekwoorden waarna de posts online geplaatst worden. Ook zet ik voor opdrachtgevers slimme mailings in elkaar. De hotelier heeft daar zelf helemaal geen tijd voor. Sterker nog: veel hotels hebben geen eigen marketing- of communicatiemedewerker in dienst die dit op regelmatige en effectieve basis kan doen.”
De hotelmarketingcoach is dus wat Assenbroek betreft geen overbodige luxe voor de hotelier met ambitie. “Een goede coach laat zijn opdrachtgever per definitie groeien en bloeien,” zo besluit hij. “Reken er bovendien op dat de uitdagingen in de komende jaren complexer worden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van AI, het verbinden van data met elkaar en het steeds verder integreren van de diverse hotelsystemen. De hotelmarketingcoach structureert dit voor zijn opdrachtgevers, waardoor er meer rendement uit de eigen hotelwebsite wordt gegenereerd.”
Wouter Smeets van Landgoed Altenbroek en Hotel Kint in Valkenburg ziet de ingehuurde hotelmarketingcoach als het verlengstuk van de eigen marketingafdeling, nadat Becurious eerder al de websites bouwde. “De coach vult effectief vakgebieden in die wijzelf niet in huis hebben en waar we ook niet de tijd voor hebben. Daardoor denkt hij niet alleen mee, maar denkt hij ook voor ons vooruit met betrekking tot de inzet van online marketing voor ons landgoed en ons hotel. Best belangrijk, want voor ons gaat het om het genereren van meer directe boekingen via onze website.” Wouter omschrijft de samenwerking met de hotelmarketingcoach daarom vanuit twee perspectieven: praktisch en strategisch.
“Bovendien heb ik ontdekt dat Tim heel veel weet van het reilen en zeilen in de hotel-branche. Deze branche-specifieke kennis resulteert in nog betere online marketing voor ons. We zijn er blij mee. En niet onbelangrijk: Tim is ook gewoon een leuke gast.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Becurious – Digital Marketing Strategies for Hotels.
Contact opnemen