NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Jarno Thijs: ‘Als wetgeving, gastcomfort en energiekosten samenkomen, kan verduurzamen beginnen’
Jarno Thijs – DGA Thijs Engineering & Consultancy b.v.

Jarno Thijs: ‘Als wetgeving, gastcomfort en energiekosten samenkomen, kan verduurzamen beginnen’

Jarno Thijs – DGA Thijs Engineering & Consultancy b.v.

“Een hotel verduurzamen is aan de orde van de dag, maar een hotel verduurzamen met een visie die aansluit bij gastcomfort, energiekosten en onderhoudsgemak is helaas nog verre van standaard in de sector. Veel hotels zien in de exploitatie dat de energiekosten een belangrijke factor zijn, en relatief niet eens veel verband houden met de bezettingsgraad. Een wijze les die met name in de recente corona pandemie in de praktijk tot uiting kwam.

De hotelsector staat al tientallen jaren bekend als innovatief en staat open voor nieuwe ideeën om in het spanningsveld tussen onderhoudskosten en het voldoen aan wetgeving en verduurzaming het optimum te vinden. Omdat niet ieder hotel hetzelfde is qua lay-out, ligging en aansluitvoorwaarden zal dit altijd een maatpak blijven. Echter, het aanmeten van een dergelijk maatpak is…..maatwerk.

Het krachtenveld bestaat uit verduurzamen, investeringskosten en onderhoudskosten enerzijds, en voldoen aan de geldende wet- en regelgeving en verlaging van de energiekosten anderzijds.

Housekeeping en de technische dienst zien vaak al eerste de status van meubels en de techniek. Eigenaren en exploitanten kijken vooruit en weten wanneer kamers of public areas toe zijn aan een renovatie of soft-refurbishment.  Beiden kennen immers de (theoretische) levensduur van kamers, badkamers of lobby’s. 

Vanuit gastbeleving zijn die cycli dan leidend voor de technische installaties die onlosmakelijk met die ruimtes verbonden zijn. Sterker nog, een goed meerjarenonderhoudsplan laat dat samenvallen, zodat de revenu-loss minimaal is en het hotel niet binnen een korte tijd twee keer overlast heeft van een renovatie en een technische verduurzaming.

De meeste hotels hebben ondertussen hun  maatregelen met betrekking tot energiebesparing wel ingevuld, en de handhavers staan al om de hoek om ze hierop te controleren. Maar als een langetermijnplan ontbreekt, is de kans op maximaal rendement van de investering veel kleiner. 

Voor goed werkende, duurzame en zuinige installaties die optimaal presteren en renderen en die mee migreren met de front-of-house-ontwikkelingen in een hotel is echter meer nodig dan alleen een meerjarenonderhoudsplan. Dat vraagt ook om afstemming met de (binnenhuis)architect zodat er straks geen zichtbare luiken in het gestucte plafond zitten. Tegelijkertijd moet er worden nagedacht over hoe de nieuwe installatie zo makkelijk mogelijk kan worden onderhouden. Gebeurt dat niet, gaat dat ten koste van het rendement en de levensduur. Een goede afstemming in het voortraject met alle betrokkenen is dus cruciaal.

Tot slot: het afstemmen van investeringen in het ‘hotelproduct’ en de achterliggende techniek is  vooral een kwestie van sparren, meedenken en blijven innoveren. Waarbij wederzijds respect vanuit een ieders expertise de basis is voor succes. Alleen dan biedt je gasten en (technische) medewerkers een hotel waarin lage energiekosten, gemakkelijk onderhoud en een hoog gastcomfort gegarandeerd zijn.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details