NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Matthijs Welle: “In jouw hotel zit meer geld dan je denkt”
Matthijs Welle – CEO Mews.

Matthijs Welle: “In jouw hotel zit meer geld dan je denkt”

De hospitality-industrie is een sector die over het algemeen niet heel snel beweegt. Het devies is vaak: zoals het vroeger ging, zo gaat het nu nog steeds wel goed. Hoteleigenaren zijn gewend om te denken in het verhuren van de kamers en niet in vierkante meters. Maar de wereld verandert, en de manier waarop we reizen en overnachten ook. In deze tijd met toenemende concurrentie en onzekerheden is kamer-denken inmiddels achterhaald. In een wereld waarin we steeds vaker korter reizen, is het niet meer genoeg om als hoteleigenaar enkel kamers te verhuren.

Hoteleigenaren moeten creatiever zijn en vanaf nu gaan denken in vierkante meters. Een manier om dit te doen is door je inkomsten te diversifiëren. Recent onderzoek laat zien dat wereldwijd één op de vijf hotels zijn inkomsten diversifieert en extra boekbare ruimtes verkoopt. Dit levert hoteliers gemiddeld rond de 8000 euro per maand extra inkomsten op. In Nederland is er inmiddels wel wat beweging maar hotels hebben nog een flinke inhaalslag te maken. Volop mogelijkheden dus! Hou het niet alleen bij de kamers maar zet extra boekbare ruimtes in zoals vergaderzalen, evenementen- en coworkingruimtes. De kans is groot dat hierdoor de positie van het hotel wordt versterkt en er meer inkomsten worden gegenereerd.

Een andere manier om de inkomsten te verhogen? Verleng de verblijfsduur van gasten. In de Verenigde Staten zien we een trend die mondjesmaat zijn weg weet te vinden naar Nederland: extended stay. Hoe kan een zakenreis worden verlengd tot een leisure trip? Dit kan een hotel bijvoorbeeld doen door kamers en faciliteiten te upgraden en door gasten meer te bieden dan alleen een plek om te slapen. Zorg ervoor dat het aantrekkelijk is om langer te blijven, zodat die tweedaagse conferentie wordt uitgebreid met nog twee nachten extra verblijf.

Ook de hotellobby is een waardevolle ruimte. Denk goed na hoe deze ruimte is in te zetten om meer inkomsten te genereren. Sterk verouderde hotellobby’s zijn meestal groot, leeg en voorzien van een traditionele receptie, waar gasten in de rij staan te wachten om in te checken. Is dat gastvrij? De hotellobby van de toekomst ziet er anders uit: gebruik die ruimte voor coworking waar bezoekers een bureau kunnen huren om aan te werken of een goede kop koffie kunnen kopen. Veel mensen werken tegenwoordig vanuit huis, maar missen sociale interactie en de mogelijkheid om zich in stilte te concentreren. Een hotellobby is een ideale plek om aan deze behoeften te voldoen en een extra doelgroep aan te boren.

Hotels die denken in meters zijn wat mij betreft flexibel en kunnen inspelen op de veranderende behoeften van de gast. Hotels die vasthouden aan het traditionele denken-in-kamers zullen het steeds moeilijker krijgen. Het vraagt dus om een andere mind-set en om investeringen in nieuwe faciliteiten en diensten die zich zullen terugbetalen. De enige manier om hiermee te beginnen, is te gaan meten en rapporteren. Voeg aan de maandelijkse resultaten een regel toe met de opbrengst per vierkante meter, zodat je kunt zien of je in de loop van de tijd vooruitgang boekt.

Hoteleigenaren die denken in meters zullen hun concurrentiepositie kunnen versterken. Als je daar niet in meegaat…. tja, dan ga je volgens mij best een moeilijke tijd tegemoet.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details