Over de hele wereld implementeren hotels steeds meer initiatieven om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en milieuvriendelijker te opereren. Hoewel dit zeker stappen in de goede richting zijn, lijkt de focus vaak nog eenzijdig te liggen op de financiële kosten en baten. Andere belangrijke aspecten worden over het hoofd gezien. Het is tijd om verder te kijken dan de cijfers en te erkennen dat duurzaamheid niet alleen om winst en verlies draait, maar evenzeer invloed heeft op personeel, gasten, imago en de hospitalitysector in het algemeen.
Een meer duurzame bedrijfsvoering kan een krachtig hulpmiddel zijn om jong talent aan te trekken en te behouden. De nieuwe generatie werknemers hecht immers veel waarde aan duurzaamheid en ethisch ondernemen. Hotelondernemingen die op een groene wijze worden gerund, trekken niet alleen mensen aan die deze waarden delen, maar behouden hen vaak ook beter. Gemotiveerde medewerkers die trots zijn op de duurzame initiatieven van hun werkgever dragen bij aan een positieve werkomgeving en zullen zelf innovatieve ideeën aandragen om de duurzaamheids-
inspanningen van het hotel te verbeteren.
Duurzaamheid is steeds vaker een doorslag-gevende factor bij de keuze voor een hotel door gasten, eventplanners en bedrijven. Milieubewuste reizigers zoeken naar hotels die actief bezig zijn hun impact op het milieu te verminderen. Hotels die investeren in groene energie, afvalreductie en waterbesparing, en deze inspanningen ook communiceren, trekken een groeiend segment van de markt aan. Duurzame hotels hebben vaak hogere bezettingsgraden en kunnen premiumtarieven rechtvaardigen, aangezien veel klanten bereid zijn meer te betalen voor een milieuvriendelijk verblijf. Dit resulteert niet alleen in hogere inkomsten, maar ook in de opbouw van een trouwe klantenkring.
Een duurzaam imago is van onschatbare waarde in een tijd waarin bedrijven worden beoordeeld op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hotels die actief streven naar duurzaamheid, stellen zich op als betrokken leden van de gemeenschap en kunnen rekenen op steun van zowel overheden en de bredere samenleving. Dit kan onder andere resulteren in subsidies voor groene initiatieven. Het kan het hotel en zelfs de hele hospitality-sector helpen bij het opbouwen van waardevolle zakelijke en politieke relaties. De hospitalitysector moet zich realiseren dat duurzaamheid niet slechts een kostenpost is, maar een investering in de toekomst. Een investering die de bedrijfscultuur kan versterken, de inkomsten kan verhogen en het imago van een specifiek hotel of zelfs de gehele hotelindustrie kan verbeteren.
Duurzaamheid heeft potentieel om personeel aan te trekken en te motiveren, klanten te betrekken en een positief imago in de samenleving en bij de overheid te bevorderen. Het is van vitaal belang dat hotels deze bredere voordelen omarmen en duurzaamheid als een integraal onderdeel van hun bedrijfsstrategie gaan zien. Alleen dan zullen ze niet alleen duurzaam winstgevend zijn, maar ook een positieve impact hebben op de wereld.
Ga dus aan de slag met het tegengaan van voedselverspilling, koop duurzaam in, bottel zelf je water of laat gasten bomen planten via Hotels for Trees in plaats van hun kamer nogmaals schoon te maken. Er zijn opties genoeg om vandaag nog impact te gaan maken!
Neem dan rechtstreeks contact op met Stichting Hotels for Trees (ANBI).
Contact opnemen