NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Tivoli Doelen slaat nieuw hoofdstuk in
Prachtig binnenkomen in de centrale hal met marmeren trappen, balustrade en schilderwerk.

Tivoli Doelen slaat nieuw hoofdstuk in

Icoon van Amsterdam met veel geschiedenis en veel verhalen

Deze maand opent het vijfsterren Doelen Hotel in Amsterdam als onderdeel van Tivoli Hotels & Resorts. Ludo de Jong, General Manager, licht een tip van de sluier op. “We gaan een totale culturele belevenis brengen die verleden en heden dicht bij onze gasten brengen.”

Empress suite, waar Keizerin Elisabeth van Oostenrijk (Sisi) lange tijd logeerde.

Het Doelen Hotel is een Amsterdams icoon met veel geschiedenis en veel verhalen. Het is belangrijk om dat in de rebranding recht te doen. De Jong: “We prijzen ons gelukkig dat we nu de Nederlandse telg van Tivoli Hotels & Resorts zijn geworden. Deze van oorsprong Portugese keten staat bekend om timeless hospitality. Die tijdloze, elegante manier van reizen met besef voor cultureel erfgoed en oprechte verbondenheid met de omgeving halen we naar ons land. In het Tivoli Doelen Amsterdam Hotel brengen we een totale culturele belevenis. Als gast beleef je een buitengewone ervaring met aandacht voor cultuur, verhalen en de bruisende omgeving.” Het hotel trekt een internationaal publiek uit het hogere segment. Met Tivoli, een gevestigde naam in onder andere Portugal en Brazilië, openen zich wegen naar de Portugees sprekende wereld. Bij Tivoli Doelen krijgen zij een complete gastbeleving mee. “Met 81 kamers zijn we een historisch boetiekhotel. We willen dat gasten bij ons thuiskomen. Wij geven je rust en ruimte om te ervaren en te genieten. Dat hoge serviceniveau wordt in alle facetten voelbaar. Belangrijk is de herkenning van de gast. Iemand zal nooit ‘verdwalen’ in onze lobby. Persoonlijke attentie, authentieke benadering, de verhalen vertellen, op die aspecten trainen we ons team tot in de puntjes. In de kamers zie je dat in de detaillering terug. De kamers zijn zeer kwalitatief ingericht, met flatscreen, Chromecast en een minibar gevuld met lokaal lekkers. Verse bloemen brengen het Nederlandse gevoel over.”

Eyecatcher

Het pand heeft een uniek en iconisch design. Het best bewaarde onderdeel is de centrale hal met marmeren trappen, balustrade en schilderwerk. Een deel van het muurwerk en funderingen van de Kloveniersdoelen werden in het gebouw verwerkt. Het koepeltorentje aan Amstelzijde verwijst naar de voormalige stadstoren. “Het iconische karakter behandelen we uiteraard met respect. Dergelijke elementen laten we tot hun recht komen. We doen
technische aanpassingen maar het zijn de soft touches die het verschil maken.

Restaurant en bar Omber, genoemd naar de verfkleur van Rembrandt.

Een eyecatcher is de suite met de Nachtwacht replica op ware grootte. Je kunt ‘m aanraken, er uren naar kijken en zelf het geheim van de meester ervaren. 

Een unicum

In een levendige stad als Amsterdam is het niet eenvoudig om je als hotel te onderscheiden. Tivoli Doelen zet in op het nadrukkelijk betrekken van de buurt. “We gaan social gatherings at Tivoli Doelen, live muziek en lezingen organiseren. Denk aan een workshop om als Rembrandt met verf te leren werken. We werken al samen met het Rembrandthuis, hier bijna om de hoek. Gasten kunnen straks per boot arriveren of een dinertour maken en het Rembrandthuis bezoeken.”

De centrale hal is het best bewaard.

Omber

In het verhaal van Tivoli Doelen neemt Rembrandt een bijzondere plaats in. Het is daarbij zaak deze connectie vorm te geven zonder kitscherig te worden. “Een mooi voorbeeld is onze unieke restaurant en bar Omber, naar de verfkleur van Rembrandt. Die ligt op het zuiden, kijkt uit over het water, echt een postcard view. In het ochtend- en avondlicht vind je daar de voor Rembrandt kenmerkende lichtinval. Met experts hebben we onderzocht hoe we dat licht kunnen laten reflecteren op de borden. In gerechten komt het werken met vijzels en oliën terug – zoals Rembrandt destijds zijn verf maakte. Zo geven we gasten een authentieke culinaire beleving mee op de plaats waar de meester zelf ooit stond.”

Een greep uit het rijke verleden

  • Oorspronkelijk stond hier de middeleeuwse stadsmuurtoren ‘Swych Utrecht’. Tegelijkertijd deed het gebouw dienst als Kloveniersdoelen. 
  • Rembrandt heeft in de omgeving gewoond en gewerkt. In 1638 kwam er een chique nieuwe vleugel, waar het beroemde groepsportret De Nachtwacht lang heeft gehangen. 
  • Het doelencomplex is al vanaf 1815 een gerenommeerd hotel. Later werd het een rijksmonument. Eind 19de eeuw werd het huidige gebouw in neoclassicistische stijl neergezet. 
  • De bekende Amsterdamse rondvaart-boten vonden er hun oorsprong. De eerste, De Tourist, voer vanaf 1909 vanaf het Doelen Hotel. 
  • Beroemde gasten zijn onder meer keizerin Elisabeth (Sisi), leden van alle Europese vorstenhuizen en The Beatles.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details