NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
5 zaken om niet te vergeten bij werving en selectie
Stel niet al te hoge eisen in de vacaturetekst, zodat je geen kandidaten op voorhand uitsluit die goed bij je organisatie kunnen passen.

5 zaken om niet te vergeten bij werving en selectie

Werving en selectie

Verzorg jij zelf de werving en selectie van personeel? Zeker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt kan het veel tijd en moeite kosten om die ene perfecte kandidaat te vinden. Nedflex, een HR dienstverlener met meer dan 30 jaar ervaring in uitzenden, geeft een aantal slimme tips om de werving en selectie van personeel soepeler te laten verlopen.

TIP 1. Afwijzen = niet vergeten

Bij het werven en selecteren komt het natuurlijk voor dat kandidaten afgewezen moeten worden. Onthoud daarbij: afwijzen betekent niet dat je iemand daarna kunt vergeten. Er zaten waarschijnlijk kandidaten bij die een hele goede indruk hebben achtergelaten, maar die voor de openstaande functie niet de juiste match waren. Mocht je later een vacature hebben waarbij je wel een goede match ziet, dan kun je altijd nog eens contact opnemen om te vragen of de kandidaat interesse heeft en nog beschikbaar is.

Is het contract getekend? Blijf dan in verbinding met de toekomstige medewerker.

TIP 2. Aannemen en achteroverleunen 

Na het lezen van tientallen sollicitatiebrieven, telefonische gesprekken, en sollicitatiegesprekken met zeer uiteenlopende kandidaten heb je eindelijk de goede match gevonden. Het contract is getekend en de startdatum is bekend – dat duurt nog 2 maanden in verband met een opzegtermijn – dus nu is het aftellen en wachten. Niet dus. Want de perfecte kandidaat is dan wel gevonden, maar in twee maanden tijd kan er veel gebeuren. Je wilt natuurlijk niet dat de kandidaat straks toch nog voor een andere werkgever kiest, omdat de arbeidsvoorwaarden daar toch net wat beter waren. Het is dus zaak om nu alvast verbinding te zoeken met de toekomstige medewerker. Stuur alvast een uitnodiging voor het komende personeelsfeest, vraag of hij of zij vast een keer mee wil doen met een kennisworkshop of stuur een welkomstpakketje. Zorg ervoor dat de werknemer er net zo naar uitkijkt om te starten als jij. 

TIP 3. Test de vaardigheden 

Hoe bepaal je of een kandidaat geschikt is voor een vacature? Daar zijn heel veel verschillende testmethodes voor ontwikkeld. Je kunt hiermee naast de vaardigheden van sollicitanten ook bijvoorbeeld de drijfveren, talenten, ambities en competenties in kaart brengen. Dat kan helpen bij het maken van de juiste beslissing. 

Als je sollicitanten afwijst, kun je als werkgever dat moment gebruiken om feedback te vragen van de sollicitanten die op gesprek zijn geweest.

TIP 4. Vraag om feedback 

Als je sollicitanten afwijst, vragen ze daarna vaak om feedback. Waarom ben ik het niet geworden? Dat kunnen ze dan meenemen bij een volgend sollicitatiegesprek. Als werkgever kun je dat moment zelf ook gebruiken om feedback te vragen van de sollicitanten die op gesprek zijn geweest. Dat kan je waardevolle tips opleveren, bijvoorbeeld over de inrichting van het sollicitatieproces. 

TIP 5. Stel realistische eisen 

Bij het lezen van sommige vacatureteksten is eigenlijk al duidelijk dat het zoeken naar een speld in een hooiberg wordt. Recruiters hebben vaak jarenlange ervaring op het gebied van werving en selectie en de HR-medewerker van jouw bedrijf weet vaak ook precies wie er voor welke functie gezocht wordt. Dat leidt ertoe dat voor iedere vacature een geschikte kandidaat gevonden kan worden – ook al past een kandidaat in eerste instantie misschien niet precies in de functieomschrijving. Een goede match met het bedrijf zelf is vaak al stap één. Onthoud dat veel vaardigheden aan te leren zijn. Zorg er daarom voor dat je niet al te hoge eisen stelt in de vacaturetekst, zodat je geen kandidaten op voorhand al uitsluit.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details