NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Het zijn de kleine dingen die het verschil maken
Op landhuis Welgelegen worden ook vaak diners gegeven.

Het zijn de kleine dingen die het verschil maken

‘Het butlervak is een beetje acteren’

Wat doet een butler en wat kan het hotelwezen hier van leren? Hotelvak vroeg het aan Fabian Dendoe. Hij studeerde in 2020 af aan School for Butlers and Hospitality en is dienst van Michel Perridon. Deze Rotterdamse ondernemer is onder andere bekend van het tv-programma Dragons Den.

Fabian Dendoe, Butler.

Wanneer wist je dat je butler wilde worden?

“Ik vind het erg prettig om mensen te helpen. Daarom was ik eerst Maatschappelijk werker. In dat beroep help je verschillende mensen, met wie je korte contactmomenten hebt. Dankzij een jobcoach en een documentaire over de Butleropleiding kreeg ik het idee om een andere richting op te gaan. Als butler lever je service aan één persoon en kunt je echt de diepte in. Dit leek mij erg mooi.”

Is de butler een uitstervend ras?

“In mijn studiejaar was ik de enige uit Nederland, maar ik had medestudenten uit de hele wereld. Overal waar vermogende mensen wonen, werken butlers. Huispersoneel is er ook in Nederland, maar dit houden mensen (in tegenstelling tot meneer Perridon) vaak geheim. Ik denk dat er daarnaast veel dames en heren zijn die zichzelf geen butler noemen, maar bijna hetzelfde werk doen.”

Dendoe aan het werk in restaurant de Lindehof, Nuenen.

Hoe ben je in dienst gekomen bij Michel Perridon?

“Een van mijn docenten adviseerde mij om eerst ervaring op te doen in een Michelinrestaurant. Ik was echter eigenwijs. Aan de hand van de Quote en Forbes schreef ik veel vermogende mensen een handgeschreven brief, want je moet opvallen! Meneer Perridon had toen al een butler, maar schreef mij wel terug. Ik heb toen 1,5 jaar als gastheer gewerkt bij Restaurant Lindehof in Nuenen. Hier heb ik veel geleerd over gastvrijheid. Toen de vorige butler van Perridon eigen hotel begon werd ik door een recruiter benaderd en mocht ik op gesprek komen. Een deel van de sollicitatieprocedure was een kookopdracht, dus kwam mijn ervaring bij het Lindenhof goed van pas.”

Wat doe je als butler precies en hoe ziet een dag er voor jou uit?

“Ik probeer het leven van meneer Perridon makkelijker te maken. Dit doe ik samen met de huismeester en de housekeeping. Er zijn een paar terugkerende taken, zoals boodschappen doen. Omdat meneer Perridon niet altijd in Nederland is hoeft dit niet elke dag. Daarnaast heb ik contact met de housekeeping. Komen er gasten? Is er onderhoud gepland? Momenteel wordt het koetshuis, met hierin vergaderruimten en het appartement van meneer Perridon, gerenoveerd. Ik probeer de uitvoering zo te plannen dat gasten geen overlast ervaren. Verder is elke dag anders, zo heb ik vandaag een gesprek met een broodleverancier. Op Welgelegen, het landhuis van meneer Perridon, worden ook vaak diners gegeven. Omdat hij veel reist kunnen dingen echter snel veranderen. Het is dus belangrijk om met vaste, flexibele leveranciers te werken.” 

Wat kan hotelpersoneel leren van een butler? 

“De butleropleiding richt zich op gastvrijheid een leerde mij hoe je mensen welkom kunt laten voelen. Het zijn dan vaak de kleine dingen die het verschil maken.”

• Je taalgebruik is heel belangrijk, als een vaste gast terugkeert kun je hem door je woordgebruik een ander gevoel geven ‘wat kan het vandaag voor u zijn?’

• Maak notities. Drinkt iemand koffie, of juist cappuccino? Als hij terugkomt kun je vragen of je dit opnieuw kunt maken/serveren. 

• Er is ruimte voor een grapje. Zo zei een gast, ‘van de vorige butler kreeg ik altijd koekjes!’ Daarom zette ik de volgende keer koekjes neer.

• Weet waar je gast vandaan komt. Als het koud is dan bied je een warme drank aan. Als gasten geïrriteerd binnenkomen dan kun je ze opvrolijken met een gastvrij welkom of een grapje. Ik deed ook weleens een schouderoefening met gasten, om deze los te maken en te ontspannen.

Dendoe concludeert: “Het butlervak is ook een beetje acteren, ik kan me voorstellen dat dit in het hotelwezen soms ook zo is. Je speelt een spelletje met de gast, met als doel hem met een blij gevoel naar huis te laten gaan.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details