NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Op Aruba is het altijd zomer, maar: ‘Arbeidsethos is hier sterker dan in Nederland’

Op Aruba is het altijd zomer, maar: ‘Arbeidsethos is hier sterker dan in Nederland’

Een mooie baan in een luxe hotel op een tropisch eiland: het is de droom van menig professional in de hospitality-sector. Voor Jeaniré Rampart is dat dagelijkse kost. Nadat zij in Nederland de nodige werkervaring opdeed, vond zij haar plek als Human Resources Manager in The Ritz-Carlton op haar thuiseiland Aruba. Haar vak brengt de nodige uitdagingen met zich mee. “Het vinden van geschikt personeel is hier nog lastiger dan in Nederland.”

Jeaniré Rampart, Human Resources Manager in The Ritz-Carlton op Aruba.

Geboren en getogen op het toeristische Aruba, raakte Jeaniré al snel in de ban van het hotelwezen. Tijdens haar bacheloropleiding aan de University of Aruba kreeg ze de kans om een snuffelstage te volgen in het Ritz-Carlton, onderdeel van Marriott International. “Daar ontdekte ik mijn voorkeur voor Human Resource Management, waarna ik in een ander hotel – het Aruba Marriott – een vaste baan als HR-coördinator kreeg”, zegt Rampart, die echter de ambitie had om zich verder te ontwikkelen. “Daarom ben ik in 2019 naar Nederland gegaan om op de Tilburg University een mastersdegree in Human Resources te behalen. Vervolgens heb ik vanaf eind 2021 anderhalf jaar in het Amsterdam Marriott Hotel gewerkt, om in 2023 weer terug te keren naar Aruba.”

Op het zonovergoten Aruba is het altijd zomer.

Cultuurschok

Met zoveel ervaring in de internationale hotelwereld op zak, kan Rampart als geen ander de verschillen tussen Aruba en Nederland vergelijken. “Toen ik voor het eerst in Tilburg aankwam, was dat voor mij een echte cultuurschok”, vertelt ze met een grote glimlach. “Hier op Aruba zijn de mensen toch wat warmer en is er meer saamhorigheid, terwijl men in Nederland over het algemeen wat meer op zichzelf is. En in Nederland kun je bijvoorbeeld ook maar beter niet te laat op een afspraak komen, haha.” 

Het imposante en luxueuze The Ritz-Carlton telt driehonderdtwintig kamers.

Personeelstekort

Wie nu denkt dat werken op het altijd zonnige Aruba alleen maar ‘vrijheid blijheid’ is, heeft het echter mis. “Integendeel, het arbeidsethos hier is sterker dan in Nederland”, weet Rampart. “Daar waar in Nederland veel mensen parttime werken, is hier een werkweek van veertig uur of méér de norm. Wat dat betreft, is er in Nederland veel meer aandacht voor een gezonde ‘work-life balance’. Op Aruba zie je nu wel dat vooral de jongere generatie dat ook steeds belangrijker gaat vinden.” 

Alleen met de juiste papieren en een arbeidsvergunning maak je kans op een droombaan op Aruba.

Vooralsnog maakt ook Jeaniré als Human Resources Manager van het luxueuze The Ritz-Carlton met zijn driehonderdtwintig kamers vaak lange werkweken. Een grote uitdaging daarbij is om het personeelsbestand op peil te houden. “Ons hotel heeft zo’n zeshonderd vaste medewerkers in dienst, daarnaast maken we veel gebruik van uitzendkrachten. Maar hier hebben we net zoveel last van personeelstekort als in Nederland. Wat het extra moeilijk maakt, is dat je – om op Aruba te mogen werken – de juiste papieren en een arbeidsvergunning nodig hebt. Dat geldt ook voor inwoners van Nederland, Curaçao en Bonaire die net als Aruba tot het Koninkrijk der Nederlanden behoren. In het Amsterdam Marriott Hotel waar ik heb gewerkt, was het daarentegen veel eenvoudiger om medewerkers uit andere Europese landen te recruteren.” 

The Ritz-Carlton op Aruba is vooral in trek bij Amerikaanse toeristen.

Amerikaanse cultuur

Op Aruba, een eiland ter grootte van Texel en waar het altijd zomer is, voelt Rampart zich als een vis in het water. “Begrijp me goed, in Nederland heb ik heel veel geleerd. Ook vond ik het erg leuk dat ik in Amsterdam met zijn sterk internationale publiek alle vier talen die ik spreek – Nederlands, Spaans, Engels en Papiamento – kon gebruiken. Maar als je ’s morgens wakker wordt en je ziet dat je auto onder een dik pak sneeuw ligt, ga je toch weer terugverlangen naar het zonovergoten Aruba.” 

In Amsterdam verwelkomde Rampart hotelgasten van over heel de wereld, maar in het The Ritz-Carlton zijn het vooral Amerikaanse toeristen die de boventoon voeren. Daarvoor heeft zij wel een verklaring. “Nederlandse toeristen gaan van oudsher meestal naar Curaçao met zijn overwegend Nederlandse cultuur. Maar op Aruba heerst meer een Amerikaanse cultuur. De Amerikaanse toerist is vriendelijk, maar veeleisend. Maar dat mag ook wel als je honderden dollars voor een overnachting betaalt. Ze willen gewoon genieten van hun vakantie en daarvoor ben je bij ons bij uitstek aan het juiste adres!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details