NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Meer uit het hotelrestaurant halen door een gevarieerde inrichting
Urban Nature was het thema voor de inrichting van Carlton President.

Meer uit het hotelrestaurant halen door een gevarieerde inrichting

Zowel hotelgasten als klanten uit de omgeving trekken

Het food & beverage deel van een hotel wordt steeds belangrijker, zo merkt ontwerpbureau E.S.T.I.D.A. Senior Designer Ronald Piron: “Het restaurant van een hotel wordt meer een bestemming op zichzelf, met vaak ook een eigen naam.” 

Piron werkt nu bijna tien jaar bij E.S.T.I.D.A. “Ik ben van begin tot eind bij onze projecten betrokken. Zo heb ik al aardig wat hotels gedaan en dus ook de restaurants.” In deze tien jaar veranderde de functie van het restaurant. “De bar en het restaurant van een hotel worden steeds vaker bezocht door gasten uit de omgeving, die niet in het hotel verblijven.” Deze gasten gebruiken het food & beverage gedeelte van het hotel ook op een andere manier. “Mensen nemen hun laptop mee om te werken of ze komen met een groep om te eten of te vergaderen. Wij moeten ervoor zorgen dat het restaurant in het totale hotelconcept past, maar ook tegemoetkomt aan de wensen van bezoekers die niet in het hotel verblijven. Dat is soms met elkaar in tegenspraak.”

De nieuwe inrichting van Botel moet het aantrekkelijker maken om hier te blijven eten en drinken.

Verschillende soorten gasten aanspreken

Bij Carlton President in Utrecht was dit het geval. “In dit hotel verblijven, dankzij de ligging aan de A2, vooral zakelijke gasten. Er eten echter ook veel lokale mensen in het restaurant One24. Dit moest daarom de verschillende soorten gasten aanspreken.” Vanwege de ligging van Carlton President – aan de snelweg en aan natuurgebieden – gebruikte E.S.T.I.D.A het idee van ‘urban nature’ in het hotel. “Het thema is zichtbaar in de kleuren van de kamers en we hebben het eveneens doorgevoerd in de rest van het hotel en het restaurant.” De vernieuwing van het restaurant was geen overbodige luxe, stelt Piron. “Voorheen was One24 vrij Engels ingericht, met tafeltjes die naast elkaar waren opgesteld. Om het voor de verschillende doelgroepen aantrekkelijker te maken, hebben we hoekjes gecreëerd. Door een combinatie van hoge en lage zitplaatsen, plekken waar je rustig in je eentje kunt gaan en grote tafels om aan te vergaderen of eten, blijven mensen langer zitten. Het restaurant is veel aantrekkelijker geworden, voor zowel leisure als zakelijke gasten.”

Eén van de zitjes in Botel.

Een ander hotel dat E.S.T.I.D.A opnieuw indeelde was het beroemde Botel aan het IJ in Amsterdam. De openbare ruimtes van het Botel zijn ontworpen en gerealiseerd in een urban stijl, met veel verwijzingen naar Amsterdam. “We begonnen hier met één grote ruimte. Hierin hebben we zitgebieden gecreëerd, met meer variatie voor verschillende soorten gasten. Zo kun je hier simpel je laptop aansluiten om te werken. Het hotel wil het vrij jonge publiek langer vasthouden en volgens mij zal dit met het dynamischer en hipper concept zeker lukken.”

Verschillende manieren van zitten zorgen voor een goede dynamiek.

Betere zichtbaarheid door naamgeving

Het restaurant van het Haarlemse Carlton Square heeft, net als het restaurant van Carlton President, een eigen naam: Zocher. “Vernoemd naar de architect van het naastgelegen park. Steeds meer hotels kiezen ervoor om het restaurant een naam te geven. Een goede zaak, want dit verbetert de zichtbaarheid voor de bezoeker die geen hotel maar wel een restaurant zoekt. Ook hier was weer sprake van een ouderwetse indeling van het eetgedeelte. Onze opdracht was om meer beleving rond het eten te realiseren, met een open keuken in het midden voor showcooking en voor het ontbijtbuffet.  Er wordt gekookt met verse, lokale producten, en het restaurant heeft zelfs zijn eigen bier. De eigen identiteit realiseren gaat hier dus erg ver.”

Verschillende manieren van zitten zorgen voor een goede dynamiek.

Vernieuwing en verbetering is mogelijk zonder al het oude de deur uit te doen, beweert Piron. “Onze filosofie is om wat goed is te behouden. Zoals de houten lambrisering bij beide Carlton hotels. Dankzij een nieuwe kleur kan dit toch bijdragen aan het geheel.” Carlton Square beschikt over een bijzondere lichtkoepel met glas in lood. “De kleuren van dit glas hebben we als uitgangspunt gebruikt voor het ontwerp. Uit wat lelijk lijkt, kun je dus kracht halen, zodat het meer klopt bij deze tijd.”

Kleine aanpassingen, groot resultaat

De senior designer heeft enkele adviezen voor hotels met een kleiner budget. “Met simpele middelen kun je al iets doen om een nieuwe indeling te realiseren. Maak afscheidingen in je ruimte, door bijvoorbeeld meubels anders neer te zetten of door een afscheiding te maken met planten. Zo wordt je indeling dynamischer en voelen gasten zich prettiger in je restaurant.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details