NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Exclusief! De Hotelkamer van de Toekomst
Floor Duijndam.

Exclusief! De Hotelkamer van de Toekomst

Werk en plezier combineren vraagt om een andere lay-out

Hoe kun je de ruimtes in een hotel het beste benutten? Interieurarchitecten Keshia Groenendaal (Studio Bower) en Floor Duijndam (Atelier FLOOR) doen samen onderzoek naar de Hotelkamer van de Toekomst. Met HOTELVAK delen zij een aantal van hun bevindingen.

“Hotels worden steeds meer bezocht door een nieuwe generatie mensen die reizen en op afstand – remote – werken”, aldus Groenendaal. “Zij zijn het hostel ontgroeid maar hebben niet het budget om langere tijd in luxe hotels te verblijven.”

Studio Bower en Atelier FLOOR doen onderzoek naar circulaire materialen.

Compact

Groenendaal en Duijndam geloven in een vorm die tussen hostel en hotel in zit. “De nieuwe generatie gasten verwacht wel een eigen kamer maar die mag kleiner zijn, zodat er meer kamers in een hotel passen. Een compacte ruimte dus, voornamelijk geschikt om te slapen. In de lobby is dan voldoende ruimte nodig om te werken, in combinatie met plekken om je even af te kunnen sluiten. Voor gasten die op hun kamer willen werken, kunnen er hotelkamers zijn met een klein bureau.”

Volgens Groenendaal is het belangrijk om kritisch te kijken naar de manier waarop de ruimte in een hotel gebruikt wordt. “In Nederland is ruimte nu eenmaal schaars en moet dus goed benut worden. Dat kan door een ruimte op verschillende manieren te gebruiken.” 

Een deels afgeschermde werkgelegenheid in hotel Moxy in Amsterdam Houthavens.

Grenzen vervagen

In de hotelbranche is volgens de beide interieurarchitecten duidelijk zichtbaar dat het aantal zakelijke gasten daalt. Groenendaal: “De grenzen tussen zakelijk verblijf en privéverblijf vervagen en dat heeft consequenties. Werk en plezier combineren vraagt om een andere lay-out. Aan een goede tafel kun je eten en werken. Vergaderen kan ook in een lounge-setting. Zo ontstaat een mix van informeel en formeel. Wees dus creatief: kun je een ruimte meerdere functies geven, probeer dat dan eens.”

“Een hotelketen die goed laat zien hoe dit mogelijk is, is ZOKU, waar ik ook aan bij mocht dragen. In de lobby is veel ruimte om te werken en er zijn kleinere ruimtes gecreëerd om in te vergaderen. Je bent je nog wel bewust van je omgeving, zodat een huiskamergevoel ontstaat. Ook Locke
Living doet dit erg goed. Deze keten is wat meer gericht op short stay. Je ziet dat mensen hun vrije tijd steeds meer spreiden. Drie weken kan ook vijf weken worden, maar dan moet er in die tijd ook gewerkt worden. Tegelijk hebben gasten voor een dergelijk langer verblijf niet ineens twee keer zoveel budget.”

Compacte hotelkamer met bureau in Hotel Plant in Amsterdam.

Zowel Locke Living als ZOKU creëren bovendien een verbinding met de stad. ZOKU nodigt buurtbewoners uit om te komen werken en Locke Living biedt bijvoorbeeld yogalessen aan. “Zo kan een hotel een onderdeel van een stad en de buurt worden. Hotels kunnen ook denken aan een lidmaatschap om er te mogen werken of van de faciliteiten gebruik te maken.”

Gezien de eisen die de nieuwe generatie gasten aan een hotel stelt, is het logisch dat het werk van Duijndam en Groenendaal veel gaat verder dan een cosmetische ingreep. “We richten ons eerst op de architectuur, de routing en indeling”, zegt Groenendaal. “Daarna gaat het over functie, licht, akoestiek en andere bouwkundige aspecten. We willen waarde toevoegen door eerst het architectonische gedeelte aan te pakken. Het interieur is vervolgens net zo belangrijk, het materiaalgebruik, bij voorkeur circulair, het toepassen van de juiste verlichting, de uiteindelijke uitstraling, look and feel. Alles hangt met elkaar samen.”

Keshia Groenendaal.

Energielabel C

Verduurzaming is volgens Groenendaal erg belangrijk. “Als het energielabel C ook voor hotels inderdaad verplicht wordt, is het belangrijk om hier nu al over na te denken. Bovendien wil de nieuwe generatie reizigers in een duurzaam hotel verblijven. Duurzaamheid begint bij het efficiënt gebruiken van een hotel, zodat er minder gebouwd hoeft te worden. Denk daarnaast aan second use meubilair. De kern wordt dan hergebruikt, terwijl de rest opgeknapt is. Momenteel doen wij onderzoek naar duurzame materialen voor zowel afwerkingen als voor het meubilair. Onze kennis zetten wij in om hoteliers te helpen met hun eigen hotelkamer van de toekomst.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details