NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Maak werk van sociale inclusie
Zittend aan de bar in het Chillcafé Harderwijk.

Maak werk van sociale inclusie

Mogelijkheden bieden voor prikkelarme ontmoetingen

Stichting Chill is een landelijk opererende stichting die uitgaan, hotelwezen en sociale inclusie wil combineren. “Sociale inclusie betekent dat iedereen, met of zonder beperking, kan genieten van het sociale aspect. Onze stichting richt zich specifiek op de onzichtbare beperking prikkelgevoeligheid. Van in stilte ontbijten en Easydining tot het Chillcafé, er zijn allerlei concepten mogelijk om uitgaan voor iedereen toegankelijk te maken,” aldus voorzitter Hedie Niemeijer.

Met een afscheiding kan een restaurant relatief eenvoudig in een stilteruimte voorzien. Mensen die gevoelig zijn voor prikkels gaan graag met hun rug naar een buffet zitten om de hoeveelheid prikkels te verminderen.

Stichting Chill zet zich in voor een inclusieve samenleving waarin mensen met prikkelgevoeligheid gelijk aan iedereen kunnen genieten van uitgaan en hotelbezoek. Prikkelgevoeligheid is een aandoening waarbij de hersenen moeite hebben met het verwerken van informatie die binnenkomt via de zintuigen of de emoties. De stichting heeft verschillende concepten ontwikkeld om uitgaan en hotelbezoek prikkelarm en toegankelijk te maken voor deze doelgroep, vertelt Niemeijer.

“Zo is er het Chillcafé, waar mensen in een rustige sfeer kunnen praten en luisteren naar zachte muziek. Organiseer dit bijvoorbeeld op een doordeweekse avond, zoals de woensdag, voor de hele buurt. Op deze manier kan iedereen gebruik maken van de hotelbar en kan de wereld van de ander letterlijk worden vergroot. Het vraagt van een hotelbar niet veel aanpassingen, omdat het er dan vaak al rustiger is dan in een regulier café.”

Hedie Niemeijer heeft samen met haar partner stichting Chill opgericht.

Ook zijn er de lounge seats, waar mensen zich even kunnen terugtrekken na een dagje winkelen. “Mensen kunnen dan tussendoor even tot rust komen. Als hotel kun je hierop inspelen door de mooie lounge ter beschikking te stellen om de bezoeker een rustige plek te kunnen bieden.”

Prikkelgevoelige mensen willen graag met hun rug naar de open keuken zitten, weet Niemeijer, om zo niet alles te hoeven zien en te horen of te voorkomen dat ze in gesprek moeten over een bestelling. “Het werkt goed om af te stemmen waar de gast dan behoefte aan heeft. Wil diegene bijvoorbeeld zelf aangeven wanneer de bestelling kan worden opgenomen of dat het restaurant het initiatief neemt? En hoe zit het met de kaarsen op tafel? Zijn die prettig of wil je ze liever uit?”

Door begrip te tonen en samen afspraken te maken, kun je als hotel veel aan sociale inclusie doen en maatschappelijke betrokkenheid tonen. “Het zou mooi zijn als een hotel op eigen initiatief een stilteruimte aanbiedt, tijdens een congres bijvoorbeeld. Zo wordt het een plek die voor iedereen toegankelijk is,” legt Niemeijer uit.

Stiltekamer

Hotels kunnen sociale inclusie ook bevorderen door stiltekamers te creëren. “Hotels hebben vaak prachtige kamers die niet altijd volgeboekt zijn. Of mensen nu voor een vergadering een zaaltje bij je boeken of na een conferentie langsrijden, als hotel kun je relatief gemakkelijk een stiltekamer met sleutel aanbieden. Een bezoeker kan er dan om vragen en in een veilige omgeving de stilte opzoeken.”

“Fysieke veiligheid is een belangrijk aspect van de hotelbranche, en gelukkig voldoen bijna alle Nederlandse hotels hieraan. Maar er is ook een andere dimensie van gastvrijheid: sociale inclusie. In Nederland zijn er ongeveer 3 miljoen mensen die zich niet altijd thuis voelen in een standaard hotelomgeving. Stichting Chill wil hotels helpen om rekening te houden met verschillende beperkingen, en niet alleen met één doelgroep. “Dat is niet alleen goed voor de maatschappij, maar ook voor het hotel zelf”, zegt Niemeijer. “Mensen waarderen het als ze in een hotel kunnen verblijven waar ze op hun gemak kunnen ontbijten of socializen, en waar ze merken dat het hotel maatschappelijk verantwoord bezig is.”

Stichting Chill

Uit eigen ervaring, na een ernstig ongeluk, weet Niemeijer hoe moeilijk het is om een goed sociaal leven te hebben. Ze had de behoefte aan een grotere sociale cirkel dan de eigen kring van gezin en lotgenoten. Wat ontbrak was een prikkelarme omgeving waar iedereen welkom is. Daarom startte ze Stichting Chill, een organisatie die zich met informatie en tips inzet voor inclusief uitgaan. Ze werkt samen met hotels om te laten zien hoe ze deze grote doelgroep van mensen met prikkelgevoeligheid beter kunnen verwelkomen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details