NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Horecamagnaat Ramez Ramzy: ‘Volgend jaar 100 miljoen euro ophalen’

Horecamagnaat Ramez Ramzy: ‘Volgend jaar 100 miljoen euro ophalen’

Met de Ramzy Group en een eigen succesformule baat hij inmiddels 35 horecazaken uit in de hoofdstad. Komend jaar wil ondernemer Ramez Ramzy (31) via een investeringsronde 100 miljoen euro ophalen voor verdere groei. In gesprek met een horecatycoon met een droom.

Wanneer accountant Bahaa Ramzy (59) in 1989 vanuit Egypte naar Nederland komt lukt het hem niet om werk te vinden binnen zijn vakgebied. Na diverse baantjes gooit hij het in 1993 over een andere boeg door snackbar Funny Duck over te nemen, nabij het Amsterdamse uitgaansgebied Rembrandtplein.

Die ene fastfoodzaak groeit in de loop der jaren uit tot een horecaportefeuille van inmiddels 35 zaken, voornamelijk restaurants en allen in de hoofdstad gevestigd. Na dertig jaar vindt Bahaa het mooi geweest en draagt hij de dagelijkse leiding over aan zijn kinderen, Ramez en Katrina. Laatstgenoemde richt zich als Director Legal and Human Resources op het interne reilen en zeilen, terwijl broer Ramez als ceo het nieuwe uithangbord van de Ramzy Group is. Een vechter, zo omschrijft Bahaa zijn zoon. Maar vooral ook een ondernemer met een niet in te dammen drive, die vastbesloten is om van het familiebedrijf een waar imperium te maken.

Ramez Ramzy heeft exponentiële groei gerealiseerd

,,Toen ik twaalf jaar geleden bij het managementteam van Ramzy Group kwam hadden we tien zaken. Sindsdien hebben we een exponentiële groei doorgemaakt, vooral in de laatste vijf jaar. Tijdens de Coronapandemie gaven meerdere horecaondernemers er de brui aan. Die keken de kat uit de boom, zagen de omzet en hun verdienmodel wegvallen en wilden maar wat graag van hun zaak af. Wij zagen op dat moment juist een enorme kans en hebben daar vol op ingespeeld.”

,,Met succes, want met 35 zaken hebben we nu een mooi en divers portfolio binnen de Amsterdamse horeca in handen. Dankzij onze unieke formule, waarmee we middels één grote centrale keuken veel ruimte en personeel besparen, kunnen we de kosten laag houden en zo dus mooie winstmarges behalen. Elk jaar weer.”

Meer dan alleen horeca

Die verdere groei zit hem niet alleen in horeca, Ramez kijkt ook heel nadrukkelijk naar andere bedrijfssectoren. De vastgoedinvesteringen van Ramzy Group doen het bijvoorbeeld nog altijd goed, vooral als het de overname van horecapanden betreft die ze vervolgens weer door nieuwe huurders laten uitbaten. De komende paar jaar ligt de focus nog volledig op Amsterdam, maar expansie naar het buitenland ligt op de loer. Ramez is er immers van overtuigd dat hun formule ook in andere Europese hoofdsteden werkt.

We beheren een groeiend vastgoedportfolio en investeren in tech-startups.
Dat biedt kansen, maar ook risico’s

Ramez Ramzy Ceo Ramzy Group

,,Mijn vader heeft een geweldige legacy nagelaten en die koesteren we. Maar, we zijn inmiddels veel meer dan alleen horeca. Ons doel is niet alleen om nog meer restaurants te runnen, we richten ons met de inkomsten uit die zaken steeds meer op andere bedrijfsactiviteiten. Zo beheren we een groeiend vastgoedportfolio en investeren we in tech-startups, die bijvoorbeeld software ontwikkelen voor toepassingen in de horeca. Dat biedt kansen, maar ook risico’s. Daar ben je ondernemer voor. Investeren in je mensen is cruciaal en we leggen dan ook heel erg de focus op wie de bedrijfsleiders zijn van onze zaken. We maken hem of haar dan ook compagnon in het bedrijf, zodat we allemaal met de neuzen dezelfde kant op vooruit kijken.”

Investeringsronde met gelijkgestemde investeerders

Op dit moment opereert Ramzy Group nog volledig autonoom, en gaat het het bedrijf voor de wind. Met een marge die rond de twintig procent zit zit het met het verdienmodel wel goed, maar om de verdere groeiambities van Ramez te verwezenlijken is nog veel meer liquiditeit nodig. Mede daarom kijkt het bedrijf naar externe investeerders die interesse hebben om onderdeel van het succesverhaal te worden.

Als je snel wil groeien, heb je gewoon veel geld nodig. Daarom zijn we op zoek naar externe partners

Ramez Ramzy Ceo Ramzy Group

,We zijn er als familiebedrijf enorm trots op dat we onze business met onze eigen handen hebben opgezet en hebben laten groeien. Maar je moet ook reëel zijn: als je snel wil groeien, heb je gewoon veel geld nodig. Daarom zijn we op zoek naar externe partners. Geen private equity bedrijven, die er snel instappen, maar de boel na zoveel multiplieer ook weer direct van de hand doen. We zoeken, één, misschien twee of drie gelijkgestemde investeerders die onze langetermijnvisie delen en meegaan in een tienjarenplan. Investeerders die naast geld ook hun netwerk met ons kunnen delen om deuren te openen, bijvoorbeeld in het buitenland.”

Bouwen aan een imperium met 100 miljoen op zak

Voor de komende periode zijn de plannen in grote lijnen al duidelijk. Het eerste deel van 2024 zal vanwege recente investeringen vooral draaien om consolidatie, waarna het tweede halfjaar gebruikt zal worden om gesprekken met potentiële investeerders te houden. Het doel voor 2025 is groot: via externe financiers hoopt Ramez in totaal 100 miljoen euro op te halen voor verdere groei en expansie naar het buitenland. Een hoop geld, maar wel geld waarmee Ramez zijn droom van een imperium definitief waar kan maken. Gesteund door data en met een cashflowpositieve business achter zich is hij ervan overtuigd dat die volgende stap gaat komen, en ook zal slagen.

,,Amsterdam is onze basis, de bakermat waar we hebben bewezen dat onze formule werkt. Daar blijven we ook investeren. Met de hagelnieuwe Ventuno Skylounge op de 21e verdieping van het Ruby Emma Hotel hebben we recent onze nieuwste parel geopend. Een high-end Italiaans restaurant geïnspireerd door de New Yorkse roaring twenties, met een on-Nederland luxe concept en het mooiste uitzicht van de stad. Geen popie-jopie locatie waar het zien en gezien worden is, maar echt een plek waar gelijkgestemden elkaar ontmoeten.”

Onze podcaststudio is een zoveelste uitstap in een andere bedrijfstak,
daar krijg ik veel energie van

Ramez Ramzy Ceo Ramzy Group

,,Een verdieping boven dat restaurant laten we momenteel een podcaststudio bouwen, de hoogstgelegen podcaststudio van het land, waar we zelf nieuwe formats kunnen uitrollen, maar de ruimte ook kunnen verhuren aan partijen als BNR of Quote. Een zoveelste uitstap in een andere bedrijfstak, daar krijg ik veel energie van.

Koninklijke Ramzy Group

En die stap naar een andere Europese hoofdstad? ,,Die volgt, daar ben ik van overtuigd. En daarna? Tja, the sky is the limit, dus daar gaan we voor. Wij zijn de eerste generatie na mijn vader en we willen het natuurlijk nóg beter doen. Maar wij willen de boel later ook zo goed mogelijk doorgeven aan de volgende generatie. Het doel is zeker om over 100 jaar nog te bestaan, als Koninklijke Ramzy Group. Zeg nou zelf, dat klinkt niet verkeerd, toch?”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details