NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Virtuele sleutel: hoteldeur openen zonder app
Een deel van het salesteam van Hotek. V.l.n.r. Jasper Zoutman, Tim Uitdehaag, Bob Hes, Dolf Mulder

Virtuele sleutel: hoteldeur openen zonder app

Key player in hotelsloten viert 25-jarig jubileum 

Tot voor kort had Hotek Hospitality Group drie productgroepen met elk een eigen merknaam: Hotek voor de keycardsystemen, Be Dutch voor hotelaccessoires zoals minibars en kluisjes en Your Mobile Key voor de mobiele toegangstechniek. “Maar nu wij ons 25-jarig jubileum vieren, gaan wij voor al onze producten de merknaam Hotek gebruiken”, zegt eigenaar Dolf Mulder. Die nieuwe branding staat niet op zich, want innovatie is altijd al een belangrijke drijfveer geweest voor de Nederlands marktleider in toegangscontrole. 

Vanuit Etten-Leur bedient Hotek meer dan 10.000 klanten in binnen- en buitenland.

Your Mobile Key

Dat laatste blijkt bijvoorbeeld ook uit Your Mobile Key, de innovatieve cloudtoepassing van Hotek waarbij in elke hoteldeur een universele chip wordt ingebouwd. “Het grote voordeel van deze oplossing is dat gasten op hun smartphone zonder app de deur van hun hotelkamer kunnen openen”, verduidelijkt Dolf. “Het downloaden van een aparte app is namelijk te veel gedoe voor iemand die ergens één of twee nachten verblijft. In plaats daarvan krijgt de gast een linkje met een virtuele sleutel toegestuurd waarmee de deur eenvoudig kan worden geopend. Dit biedt ook uitkomst voor kleine familiehotels met weinig personeel. Zo is het voor zo’n hotelier niet meer nodig om extra op te blijven voor een gast die ’s avonds laat arriveert. En online is ook zichtbaar wanneer de gast binnen is.”

Eigenaar Dolf Mulder is trots op het 25-jarig jubileum van zijn bedrijf.

Veilige oplossing

De totstandkoming van deze virtuele sleutel was een proces van vallen en opstaan. “Jaren geleden zijn we begonnen met installaties waarmee je met Bluetooth deuren kon openen”, vervolgt Dolf. “Maar al snel kwamen wij erachter dat het gevaar bestaat dat een Bluetooth-signaal door derden kan worden onderschept en daarmee dus een onveilige oplossing is. Daarom zijn wij een product gaan ontwikkelen waarmee je gewoon via het internet een deur kunt openen. Dat is Your Mobile Key geworden. Het is ook een superveilige oplossing omdat deze is voorzien van Advanced Encryption Standard-beveiliging, kortweg AES 256.” 

Met Your Mobile Key kan de gast zonder app zijn hotelkamer openen.

Covid aanjager

Net toen Your Mobile Key gereed was, brak de eerste coronagolf uit. “Daardoor kregen we veel annuleringen”, vertelt Dolf. “Maar wat bleek? Al na enkele weken stroomden de opdrachten ineens binnen. Het product was precies wat hotels nodig hadden: contactloos inchecken, geen keycard en niet langs de receptie. Daardoor was het voor veel van onze hotelklanten de ideale oplossing om tijdens covid toch door te kunnen blijven draaien. Een bijkomend voordeel is dat Your Mobile Key niet alleen functioneert op onze eigen Hotek-sloten, maar op élk elektronisch hotelslot. Het resultaat is dat inmiddels al zo’n vijfhonderd hotels gebruikmaken van dit virtuele sleutelsysteem. Deze digitalisering bewijst ook dat het product op zich – in dit geval een deurslot – niet meer het belangrijkst is, maar wel de oplossing die we hiermee hotels kunnen bieden.” 

Voor alle productgroepen wordt voortaan de merknaam Hotek gebruikt.

Volgens Dolf is door covid ook de hotelgast steeds meer gewend geraakt aan het omgaan met dergelijke digitale oplossingen. “Vóór de coronacrisis zag je dat vooral de oudere generatie veel moeite had met het gebruik van de smartphone. Dat is ingrijpend veranderd, want tijdens de coronacrisis moest je immers continu overal je QR-code laten zien. Hierdoor is voor hotelgasten ook het gebruik van zo’n virtuele sleutel geen enkel probleem meer.”

Brabants feestje

Ook op de Independent Hotel Show in Amsterdam staat de Your Mobile Key volop in de schijnwerpers. Maar bezoekers van de Hotek-stand kunnen vooral een feestje boordevol Brabantse gezelligheid verwachten, compleet met een champagnebar. “Op een beurs draait het immers om mensen, niet alleen om producten”, vindt Dolf, die tijdens de beurs ook nog een andere eervolle taak heeft. Als lid van de vakjury is hij direct betrokken bij de uitreiking van de award voor Independent Hotelier of the Year.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details