NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Licht, de sfeerbepaler van het hotel

Licht, de sfeerbepaler van het hotel

Zo creëer je sfeer met verlichting

Een goede verlichting is essentieel voor elke ruimte, ook al is dat misschien niet meteen te merken. Licht zorgt niet alleen voor beter zicht, maar ook voor een aangename sfeer. Dat is precies wat je wilt in een hotel. Leo van Aken, accountmanager led en lichtbesturingen bij Klemko Techniek B.V., legt uit waarom licht zo belangrijk is.

Een goed verlichte gang zorgt voor een warm welkom.

Hotels zijn er in alle soorten en maten maar ze hebben één ding gemeen: ze gebruiken licht om de juiste sfeer te creëren. “Er zijn legio manieren waarop je met licht kunt spelen,” vertelt Van Aken. “Denk bijvoorbeeld aan kleurtemperatuur, schaduwen en het dimmen van de verlichting. Het is wat kort door de bocht om te zeggen ‘hoe warmer de kleurtemperatuur, hoe gezelliger’, maar er zijn wel praktische vuistregels te geven.”

Ieder licht heeft een andere functie.

Zo wordt gedimd licht vaak als sfeervoller gezien en geldt helder licht als praktischer. Je kunt niet overal dezelfde armaturen en lichtbronnen gebruiken want ieder licht heeft een andere functie. “Denk bijvoorbeeld aan de keuken,” zegt Van Aken. “Daar gebruik je helder en gelijkmatig licht. De gehele ruimte moet goed verlicht zijn als je aan het werk bent. In het restaurant zelf gebruik je dat soort licht natuurlijk niet. Daar wil je met kleinere, warmere lampen een huiselijke sfeer creëren.” 

Deze slimme verlichtingsoplossing zorgt voor een moderne en professionele uitstraling.

Tips om de sfeer in het hotel naar een hoger niveau te brengen:

  • Let op de kleurtemperatuur. 2.700 tot 3.000 Kelvin is de ideale temperatuur voor warme, sfeervolle ruimtes.
  • Denk aan de lichtopbrengst. Hoe groter de lichtbron, hoe meer van de ruimte verlicht wordt. Een kleine lichtopbrengst staat vaak knusser maar een grote lichtopbrengst is efficiënter.
  • Werk met secundaire verlichting. Deze is puur voor de sfeer en niet zozeer als lichtbron. Het gebruik van secundaire verlichting geeft een speels effect. Denk bijvoorbeeld aan ledstrips om accenten aan te geven.
  • Uniformiteit is een must. Bewaar de rust door niet teveel te wisselen in armaturen, maar te spelen met ledspots met een wisselend aantal lumen.

Klemko Techniek B.V. verlicht hotels van top tot teen. Er is geen lichtbron waar het bedrijf niet mee uit de voeten kan. In de serie Lumiko Modulair komen alle technieken aan bod. “Het is een heel universeel systeem”, legt Van Aken uit. “De basis van de verlichting is simpel, maar we werken met een groot assortiment aan spots, armaturen en dim-systemen. De keuze is reuze: van een bijna onzichtbare trimless behuizing tot opvallend met trendy matzwart. Bij iedere sfeer hebben wij de juiste verlichting.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details