NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
De wellnesstrend zet definitief door 
Een KLAFS sauna bij Van der Valk Heerlen.

De wellnesstrend zet definitief door 

Als hotel kun je moeilijk meer zonder sauna

‘Ook zakelijke gasten die onderweg zijn hebben behoefte aan wellness in een hotel”, zegt Peter Rietveld, directeur van KLAFS Nederland. “Onze stelling is dan ook: als hotel kun je moeilijk meer zonder. Het is een goed idee om er als hotelier over na te denken hoe je wellness in je etablissement kunt integreren.’

Elk hotel kan KLAFS helpen met een wellnessplan, Van der Valk Hotel Schiedam.

Tijdens een bezoek aan de KLAFS showroom in Tilburg vertelt Rietveld hoe een hotel wellness op goede manier aan kan pakken. “Wellness is een extra verkoopargument voor een hotel. Wat een hotel aanbiedt is tegenwoordig transparanter dan ooit. Gasten baseren hier mede hun keuze op. Daarnaast is het een extra inkomstenbron voor een hotel. Het is bij nieuwbouw belangrijk om al vanaf het begin rekening te houden met een sauna of wellnessomgeving. Dit vraagt namelijk bepaalde aanpassingen in het ontwerp. Helaas wordt hier vaak te laat aan gedacht en dan is de juiste omzetting niet meer mogelijk, of extra kostbaar.” 

Het belang van een goed plan

Rietveld vervolgt: “Neem dus de wellnessomgeving al in een vroeg stadium mee. Met de juiste partners kun je een succesvol plan maken voor de lange termijn. Wellness kan eraan bijdragen dat mensen hun bestedingen ín het hotel uitgeven. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Oostenrijk, waar hotels wellness gebruiken om de seizoenen te verlengen. Natuurlijk is het wel belangrijk om dit herkenbaar te maken in het hotel en actief aan te prijzen.” Elk hotel kan KLAFS helpen met een wellnessplan. “Verschillende zaken zijn van belang: Welke service wil je aanbieden? Doe je dit zelf, of verhuur je ruimte aan externe specialisten? Ben je een wellness hotel, of een hotel met wellness? Hoe luxer het hotel, hoe groter het aantal m² dat voor wellness gereserveerd moet worden.”

Op maat gemaakte PROFI sauna in JAZ hotel Amsterdam.

De basisregels verzameld

Alle zaken die voor hotels van belang zijn, beschreef Rietveld samen met collega’s in een gedetailleerd handboek. “Natte vierkante meters zijn de meest veeleisende van een hotel, zij verdienen dus veel aandacht. Natuurlijk is het gebruik van de juiste vochtbestendige materialen erg belangrijk. Net als het aanleggen van vloerverwarming en het inregelen van de ventilatie. Inmiddels kan de hete en vochtige lucht worden hergebruikt, door bijvoorbeeld een warmtewisselaar. Voor specialisten zoals KLAFS ons dagelijks brood en we bieden onze expertise graag aan. We denken mee over de veiligheid, beleving en het dagelijks onderhoud. Hoteliers kunnen met ons een ‘design and build’-contract afsluiten, om zo van het begin tot eind met één partner te werken.”

De sauna’s van KLAFS dragen bij aan een kwalitatieve, duurzame en succesvolle wellnessruimte. “Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen wij hotels ontzorgen en hen helpen energie te besparen. Denk voorbeeld aan onze geïsoleerde glazen puien, met interessante K-waardes en dubbel geïsoleerde plafonds. Zo realiseren we sauna’s die niet alleen minder energie verbruiken maar ook de gastbeleving verbeteren. Ook de veiligheid nemen wij erg serieus, zo moet het aanzetten of uitschakelen van een sauna altijd handmatig gecontroleerd worden. Onze kachels en stoomgeneratoren hebben allerlei veiligheidssystemen.” Hygiëne is een ander belangrijk thema. “Bij veel concurrenten zijn de saunabanken vastgeschroefd en is de vloer onmogelijk te reinigen. Bij KLAFS zijn banken eenvoudig te draaien, om ook hieronder schoon te maken.”

Hotel De Blanke Top, Cadzand-Bad.

Wellness renovatie

Ook tijdens een renovatie is het mogelijk om een wellnessomgeving te realiseren. “Momenteel werken wij mee aan de verbouwing van het Badhotel in Scheveningen. Hier zet de hotelier in op een nieuwe beleving, met een uitgebreid wellness gedeelte. We merken dat de wellness trend definitief doorzet, in hotels, maar ook in vakantieparken. Hierbij kiezen zij voor kwaliteit en duurzaamheid. Zo krijgen 150 boerderijtjes in het Resort Hof van Saksen een mooie sauna in de badkamer.” Ook Van der Valk Kasteelhotel Bloemendal in Vaals werkt aan een verbouwing om wellness te creëren. “In de oude, gewelfde kelder komen losse cabines. Dit wordt een heel bijzonder en luxueus project.”

Waarom een sauna?

“De energiekosten van een sauna zijn veel lager dan van een whirlpool. Dit komt onder andere door de filtratie snelheid van het water en omdat een whirlpool 24 uur per dag aanstaat. Een sauna kun je uitzetten als hij niet gebruikt wordt. Daarnaast past de sauna goed bij de trend om op een preventieve manier met gezondheid bezig te zijn.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details