De strijd tegen zwerfafval, het verbod op single-use-plastics, statiegeld op blikjes en de plastictaks… De discussie over deze onderwerpen is in de afgelopen periode vast niemand ontgaan. De maatregelen treffen alle consumenten en ook bedrijfsmatig moet worden voldaan aan wet- en regelgeving om een duurzamere toekomst te bevorderen. Vanaf 1 januari 2024 treedt het verbod in werking dat consumptie ter plaatse van plastic disposables verbiedt, inclusief kartonnen materialen met een plastic coating. Als expert op het gebied van non-food horeca behandelt Facility Trade Group graag de details van het verbod, evenals de stimulering van herbruikbare alternatieven.
De overheid neemt sinds 2021 acties om onder meer de hoeveelheid blik en plastic in de natuur terug te dringen. De maatregelen om onder andere het gebruik van plastic wegwerpproducten te verminderen wordt ook wel de Single Use Plastic (SUP)-richtlijn genoemd. De veranderingen die plaatsvinden hebben aanzienlijke invloed op de horeca- en voedingsindustrie. Sinds juli 2021 is een verbod op plastic wegwerpproducten in werking, zoals rietjes, roerstaafjes en wattenstaafjes. Veel hotels hebben inmiddels de plastic rietjes al vervangen door papier, bamboe of metaal.
Sinds 1 juli 2023 mogen plastichoudende voedselverpakkingen voor consumptie onderweg, afhalen of bezorgen niet meer gratis worden aangeboden. Klanten betalen een kleine vergoeding voor het gebruik van wegwerpbekers- en bakjes. Daarnaast is het verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden of het bring your own-principe te stimuleren.
Vanaf 1 januari 2024 geldt voor alle horeca-ondernemingen een verbod op het verstrekken van plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie ter plaatse (op locatie). Het is dan ook niet meer mogelijk om plastic bevattende wegwerpproducten tegen een toeslag of bijbetaling aan te bieden.
Single-use-producten zonder plastic en herbruikbare verpakkingen, bekers en glazen worden de norm. Naast het bevorderen van herbruikbare alternatieven, moedigt de overheid de implementatie van een statiegeldsysteem aan. Dit systeem vormt een stimulans voor de inzameling en recycling van plastic disposables. Hierin kan ook een rol weggelegd zijn voor uw onderneming.
Facility Trade Group is een onafhankelijke facilitaire groothandel op het gebied van non-food horeca producten, reinigingssystemen en -machines en hygiëne voorzieningen.
Om aan de wet- en regelgeving te kunnen voldoen heeft Facility Trade Group haar assortiment uitgebreid met plasticvrije artikelen en zijn er bijvoorbeeld herbruikbare koffiebekers in het assortiment opgenomen. Arjan Bolink, Marketing Manager Facility Trade Group legt uit: “Vanuit duurzaamheidsoverwegingen willen wij een zo groot mogelijke bijdrage leveren aan het verminderen van wegwerpplastic. Daarom zetten we naast hergebruik volop in op disposables zonder plastic. Vorig jaar hebben we ons assortiment met biologisch afbreekbare en composteerbare verpakkingsmaterialen zoals bagasse (gemaakt van suikerrietvezels), palmblad, hout, bamboe en verantwoord karton uitgebreid. Deze materialen bieden een milieuvriendelijkere optie voor het verpakken van voedsel en dranken, terwijl ze nog steeds voldoen aan de vereiste functionaliteit en veiligheid. Daarnaast zijn veel producten voorzien van certificeringen zoals het FSC-keurmerk en het EU Ecolabel. Door het gebruik van deze gecertificeerde producten kunnen hotels ervoor zorgen dat hun keuze voor duurzame disposables betrouwbaar en verantwoord is.”
In de strijd om de afvalberg aan plastic te verminderen zijn er ook plannen om de mini’s van het ontbijtbuffet zoals het jammetje en de miniflesjes shampoo, douchegel, lotion en de in plastic gewikkelde zeepjes te verbieden. Bolink: “Er zijn gelukkig praktische en passende alternatieven die hetzelfde niveau voor de gastervaring garanderen. In plaats van kleine shampooflesjes of losse zeepjes bieden wij hervulbare pompverpakkingen. Deze dispensers zijn in allerlei materialen en uitvoeringen te krijgen. Van een simpele kunststof uitvoering tot een luxe RVS of chroom. Er is altijd wel een dispenser die bij de kamerinrichting past.” Vast staat dat De Europese Commissie de ontbijtmini’s en hotelkamer amenities volstrekt overbodig vindt. Verbanning is aanstaande, maar op dit moment is nog onduidelijk hoe de exacte wetgeving eruit komt te zien en wanneer deze ingaat.
Neem dan rechtstreeks contact op met Facility Trade Group.
Contact opnemen