NLBEFR

Platform over hotelmanagement, inrichting en design in Nederland
Een buitengewoon wasresultaat en geen afzuiging meer nodig
Met de Zanussi doorschuifvaatwasser kunnen zo’n 1440 borden en 80 korven per uur worden verwerkt.

Een buitengewoon wasresultaat en geen afzuiging meer nodig

Energiezuinig vaatwassen met warmteterugwinning

Vaatwassers zijn energieslurpers. Investeren in een energiezuinig exemplaar is dan ook de moeite waard. “Met een doorschuifvaatwasser met warmterugwinning is een energiebesparing van wel 60 procent mogelijk ten opzichte van conventionele doorschuivers,” zegt commercieel manager Eric Harsta van Hakvoort Professional uit Emmeloord, specialist in horeca-apparatuur en grootkeukeninrichting.

Spoelkeukens lijken soms net sauna’s. Vol met stoom, erg warm en benauwd. De oorzaak? De warmte van de vaatwasmachine die vrijkomt tijdens iedere wascyclus. De vochtige lucht moet vervolgens worden afgezogen met een afzuigventilatie of condenskap. “Veel slimmer is het om die warmte – die de machine toch al produceert – te hergebruiken”, zegt Harsta. “Vaatwassers met warmteterugwinning doen dat en gaan de strijd tegen stoom aan. Onze doorschuifvaatwasser van Zanussi Professional met het ingebouwde Energy Saving Device (ESD) gebruikt de warmte die de machine produceert om het toegevoegde water voor te verwarmen tot 50°C. Dit voorkomt dat het koude water helemaal verwarmd hoeft te worden en dat bespaart energie. Bijkomend voordeel: er komt veel minder stoom vrij, waardoor een aparte afzuiging overbodig is. Ook daarmee wordt energie bespaard.”

Dankzij de automatische ontkalking worden de verwarmingselementen van de doorschuifvaatwasser in perfecte staat gehouden.

Tijdbesparing

Om zuiniger én schoner te wassen, zijn de vaatwassers van Zanussi uitgerust met de nieuwste technische snufjes. Harsta somt de belangrijkste innovaties op: “Een geavanceerd filtersysteem houdt het waswater schoon van voedselresten en verbetert het effect van het reinigingsmiddel. Daardoor hoeft het waswater minder vaak ververst te worden. Een atmosferische boiler zorgt, ongeacht de waterdruk, voor een constante spoeltemperatuur van 84°C. Dit garandeert een buitengewoon wasresultaat en een grondige desinfectie van de machine – wat weer gunstig is voor een langere levensduur. Daar komt bij dat de Zanussi voor iedere spoelcyclus slechts 2 liter schoon water gebruikt. Ter vergelijking: de marktstandaard is 2,5 à 3 liter. Ook de snelheid waarmee je met deze doorschuifvaatwasser kunt werken, is uniek te noemen: slechts 45 seconden per wascyclus. Dat komt neer op zo’n 1440 borden en 80 korven per uur, dus dat levert een enorme tijdbesparing op.”

Kalk grootste vijand

De doorschuifvaatwassers van Zanussi zijn gemakkelijk in gebruik en onderhoud. Maar daar blijft het niet bij. De machines met warmteterugwinning zijn bovendien uitgerust met automatische ontkalking. “Dat verzekert een volledige verwijdering van kalk, de grootste vijand in spoelkeukens”, vertelt Harsta. “Door deze specifieke innovatie kunnen de onderdelen die in contact komen met water – met name de verwarmingselementen – in perfecte staat worden gehouden, alsof ze nieuw zijn. De beste technische prestaties zijn hierdoor gegarandeerd. Ook voorkomt het een onnodig hoger energieverbruik door kalkaanslag.”

EIA-subsidie

Als specialist in professionele keukeninrichting is Hakvoort Professional veel onderweg in de hotelbranche. Voor deze sector, waar keukens doorgaans intensief worden gebruikt, is een vaatwasser met warmteterugwinning op dit moment de meest duurzame keuze. Harsta legt uit waarom. “Bij een Zanussi-vaatwasser met ESD-module is een energiebesparing van maar liefst 60 procent mogelijk en een besparing op vaatwasmiddel tot wel 32 procent. Want dankzij het verminderde gebruik van water is er een kleinere hoeveelheid vaatwasmiddel nodig. Ook dat laatste is essentieel, want dergelijke chemicaliën worden alsmaar duurder. Volgens berekeningen die zijn uitgevoerd door LAB Electrolux Professional is zo al met al een jaarlijkse besparing mogelijk tot 1.000 euro.” 

Tot slot heeft de commercieel manager een praktische tip voor recreatieondernemers: “De milieuvriendelijkheid van deze innovatieve doorschuifvaatwassers wordt beloond met de Energie-investeringsaftrek (EIA). Hierdoor kan het grootste deel van de aanschafkosten, te weten 5.000 euro ten laste worden gebracht van de brutowinst. Dat scheelt aanzienlijk in de investeringskosten.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details